CCOO de Catalunya, davant un nou 25 de novembre, ,Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones denuncia i condemna les diverses formes de violència exercides contra les dones —que en l’àmbit laboral es manifesten per mitjà de l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe—, tot reiterant el seu compromís amb l’eliminació i l’eradicació d’aquest mal social.
CCOO de Catalunya condemna, alhora, la violència exercida a qualsevol lloc del món, tolerada o justificada per conflictes armats, i els integrismes culturals o religiosos, i insta les autoritats i els organismes polítics a combatre-la actuant contra la feminització de la pobresa i el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual.
Una violència malauradament encara present en les nostres societats i que ens obliga a esmerçar-hi tots els esforços, tots els recursos i totes les voluntats per assolir-ne l’eradicació.
La constatació quotidiana del fenomen de la violència contra les dones resulta d’una magnitud insostenible i, per tant, es necessiten més esforços dels diferents àmbits de responsabilitat institucional, jurídica i social. Des de CCOO de Catalunya considerem que és imprescindible un canvi en els valors i les pautes introduint un nou escenari social basat en el respecte dels drets i les llibertats fonamentals i d’igualtat entre homes i dones.
La violència contra les dones està vinculada al desequilibri en les relacions de poder entre els sexes en els àmbits laboral, social, econòmic, religiós, polític…, malgrat els esforços de les legislacions a favor de la igualtat. Constitueix un atemptat contra el dret a la vida, a la seguretat, a la llibertat, a la dignitat i a la integritat física i psíquica de les dones, i tot això comporta, per tant, un obstacle per al desenvolupament d’una societat democràtica. La violència que pateixen les dones es manifesta en diferents modalitats, que van des de l’agressió física —amb resultat de mort moltes vegades—, la violència sexual, la psicològica, l’econòmica, la institucional…
Això és fruit de la perpetuació d’un sistema social, polític i econòmic dominant contra les dones: el sistema patriarcal, un sistema que, evidentment, no és del segle XX sinó que s’ha anat consolidant des de fa mil·lennis, amb una intensitat variable en funció de les diferents cultures. Aquest sistema de valors, de reglaments, de normes i de polítiques es basa en la pretensió que existeix una inferioritat natural de les dones com a éssers humans i en la jerarquització dels rols que s’atribueixen, en la nostra societat, als homes i a les dones. Aquest sistema consagra el poder masculí, engendra violència i exclusions, i imprimeix a la mundialització actual un biaix netament sexista.25 novembre 2010.
Per tot això:
- Comissions Obreres de Catalunya promourà que, des de l’acció sindical i la negociació col·lectiva, es tinguin en compte les mesures recollides en la Llei orgànica per la igualtat efectiva entre dones i homes així com en la Llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, concretant, garantint i millorant, si escau, l’aplicació dels drets relatius a les condicions laborals que preveuen aquestes lleis.
- Comissions Obreres de Catalunya insta els governs central i autonòmic a fer que s’hi impliquin més i afavoreixin les dotacions pressupostàries i de recursos humans i materials per millorar la coordinació, la col·laboració i l’actuació dels organismes i les institucions responsables.
- Comissions Obreres de Catalunya ens hem marcat l’objectiu d’afavorir la formació i el coneixement del conjunt dels delegats i delegades sindicals sobre la llei, per poder intervenir des de l’acció sindical en la defensa i la protecció de la víctima a les empreses.
- Comissions Obreres de Catalunya reforçarà el seu compromís d’implicació en la defensa de les dones víctimes de la violència, des dels àmbits que li són propis, i avançarà en la intervenció sindical, introduint protocols contra l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe.
- Comissions Obreres de Catalunya reclama als organismes de relacions laborals i a les empreses actuacions justes i resolució immediata de les situacions de violència en el treball.
- Comissions Obreres de Catalunya fa una crida a la justícia internacional perquè persegueixi com a delicte el feminicidi i aturi el tràfic de dones amb la finalitat de l’explotació sexual.
- Comissions Obreres de Catalunya creu que és necessari definir i abordar la violència contra les dones com a tema social, econòmic i polític, considera la violència com un atemptat contra els drets humans i afavoreix una estratègia més eficaç des dels diferents organismes internacionals que proporcionin una resposta global.
- Comissions Obreres de Catalunya insta tothom a participar en les diferents mobilitzacions i actes que, des de les organitzacions de dones, socials i sindicals, es convoquen a tot Catalunya a l’entorn del 25 de novembre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada